Sigara ve Depresyon İlişkisi
Sigara içme davranışı eski tarihten beri insanların hayatlarında yer edinmiştir. Kişiler sigara içmese bile etraflarındaki insanların tütün dumanlarından etkilenmekte ve dolaylı olarak da sigarayı hayatlarına dâhil etmektedirler. Sigara içme davranışı, sonradan kazanılan bir alışkanlık olarak insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle ülkemizin ve hatta bütün dünyanın önemli toplumsal sorunlarından biridir. İnsanlar, dünyaya sigara bağımlısı olarak gelmezler fakat gerek insanların kişisel özellikleri gerekse içinde yaşadıkları sosyal çevre, sigara alışkanlığının kazanılmasında destekleyici ya da önleyici bir ortam oluşturur.
Bu konuyla ilgili farklı disiplinler, sigara içme alışkanlığını kendilerini ilgilendiren yönleriyle incelemiş ve değerlendirmeler yapmışlardır. Sigara alışkanlığının önlenmesi konusunda ülkemizde ve yurt dışında yapılmış çok sayıda araştırma vardır. Bu araştırmalar çoğunlukla tıp alanında hekimlerin ve psikologların yapmış olduğu araştırmalardır. Araştırılması yapılan bu çalışmanın yanı sıra konuyla benzer olarak görülen akademik olarak araştırılması yapılmış olan diğer çalışmaların bir kısmı şu şekildedir; “Sigara Bırakmayı Engelleyen Düşüncelerle ve Bu Düşüncelerle Baş Etme”,” Sigara Bağımlılığının Şizofreni ile ilişkisi”, “Sigara Kullanımı ve Stres”, “Gebelikte Sigara Kullanımı ve Sigara Kullanımında Depresyon ve Anksiyetenin Etkisi”, “ Sosyoekonomik Düzeyleri Farklı Olan Bireylerin Sigara ve Madde Kullanımına Yatkınlığı”, “Sağlık Alanında Çalışanların Sigara İçme Sigara İçme Prevalansı ve Nikotin Bağımlılığı”, Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Depresyon Hastalarının Depresyonla Başa Çıkmada Sigaraya Yönelme Arasındaki İlişki” bu alanda yapılan çalışmaların bir kısmıdır.
Yapılan bu çalışmada özellikle sigara tüketiminin depresyon durumu ile ilişkisi araştırılmıştır. Tüm bu sorulara cevap aramak amacıyla yürütülen bu proje çalışmasına göre sigara içme davranışı depresyon ile karşılıklı bir ilişki içerisindedir. İnsanların duygu durumlarını etkilemekte, etkilenen insanlar da sigaraya daha çok yönelmektedirler. Sonuç olarak da kısır bir döngüye girilmekte ve çıkış için de sigarayı bırakma yöntemlerinden destek almaya ihtiyaç duymaktadırlar.